Tinggalkan komentar

Upin ipin

Upin &n Ipin memang kaki pancing, mana saja lubuk & sungai semua dia pergi, kalau ada yg cakap kat sungai tu ada ikan, Upin &n Ipin mesti pi try mancing kat situ.
Satu hari masa minum kat kedai kopi Pak Ngah Jiman, Upin &n Ipin terdengar rakan2 sekampungnya bercerita tentang satu lubuk baru yg banyak ikan ditemui kat sungai di kampung seberang, kampung tu agak jauh & pedalaman sungai tu lebih kurang 5 km dr kampung tu, dekat tepi pinggir hutan.
Tengahari tu, Upin &n Ipin dah bersiap nak pegi memancing kat lubuk yg diceritakan, siap pakai helmet, Upin &n Ipin masukkan bekalan minum petang dan pancingnya dlm raga motor. Sepanjang perjalanan Upin &n Ipin bernyanyi riang, jauh jugak nak kekampung seberang tu, dah hampir masuk waktu Asar baru Upin &n Ipin sampaik, teringat pulak Upin &n Ipin tak sempat solat Zohor tadi & Upin &n Ipin terpikir, karang kalau terus pi sungai tu, tak sempat plak solat Asar.
tak lama kemudian Upin &n Ipin nampak sebuah surau yg agak uzur kat tepi jalan sunyi kampung tu. bergegas Upin &n Ipin berhenti, ditengoknya keliling tak ada orang, sunyi saja surau tu.
Upin &n Ipin segera mengambil wuduk dgn tergesa2 sbb waktu Zohor dah hampir nak habis.
Masa Upin &n Ipin di rakaat yg kedua, Upin &n Ipin tiba-tiba terdengar bunyi suara orang ketawa. Bulu romanya tiba2 meremang, “Hish, sapa pulak yg gelak2 tu?” bisik hati Upin &n Ipin, setiap kali Upin &n Ipin sujud, Upin &n Ipin terasa kepala & tengkuknya berat dr biasa, Upin &n Ipin tak sedap hati, ni surau tinggal ker, sbb dah uzur sangat dan alahai, sapa pulak duduk kat tengkuk mereka ni.
Sedaya-upaya Upin &n Ipin tenangkan hati, selesaikan solat dgn segera, Upin &n Ipin nak tinggalkan cepat surau tu. Bulu romaUpin &n Ipin semakin meremang-remang sbb suara org ketawa semakin ramai, ada yg sampai terbatuk-batuk.
Syukur, Upin &n Ipin dah berada di tahiyat terakhir, selesai memberi salam ke kanan dan ke kiri, Upin &n Ipin meraup mukanya dgn tangan dr atas ubun2 kepala sampai ke dagu, then tiba-tiba Upin &n Ipin tersedar.
hehehe.rupa-rupanya Upin &n Ipin terlupa nak tanggalkan helmet masa nak sembahyang tadi, sbb terlampau nak cepat, bila Upin &n Ipin toleh belakang, patutlah dengar orang ketawa, rupa-rupanya tok imam, bilal dan orang2 kampung yg dtg nak sembahyang Asar duk gelakkan Upin &n Ipin sebab Upin &n Ipin sembahyang pakai helmet, patut ler kepala Upin &n Ipin rasa berat semacam.
Terus Upin &n Ipin blah macam tu ajer, tak jadi pi memancing, Upin &n Ipin pusing balik, sembahyang Asar kat rumah sajalah jawabnya.
»FOLLOW, PROMOTE DAN AJAK KAWAN2
Semua artikal lawak yang diterbitkan disini tiada kaitan langsung dengan anda. Diharapkan jangan ada yang menghantar komen mencarut menggunakan nama anonymous. Semua artikal adalah sama sekali tidak logik. Pengunjung normal yang bernama manusia mestilah waras menilai dan wajib paham ini adalah blog lawak! TQ.
KONGSI GELAP
Para pelawat digalakkan untuk berkongsi apa saja email-email yang menarik bersama.Sila hantar ke alamat email muhammadnurhaha@gmail.com
© Ω
Eizus Cetak Tshirt : Salam ziarah~~ Kami ada mbuat Cetakan Baju dgn harga yg murah. Tiada limited order. Jgn lupa lawat website kami ye. Abang Lambat Pancut. Main bertahan lama! datang dengan hati yang terbuka..
# Peja : Jom baca dan komen entry terbaru Peja: “Bangunan Besi Di Terenggganu?”
# umar yg cute : holaa……
# ryn : Dtg melawat catatan…salam kenal
Copyright 2008 – Lawak Today – Jangan Terkencing Kat Sini Ye, Jemput Datang Lagi – is proudly powered by Blogger.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: